AMARAN: Kanak-kanak di bawah umur 18 tahun, orang yang lemah semangat, lemah syahwat mahupun yang lemah tenaga batin adalah DILARANG mengunjungi laman blog ini tanpa bimbingan mereka yang berpengalaman.

"Sesungguhnya makhluk-makhluk halus itu dapat melihat kamu sedangkan kamu tidak dapat melihat mereka." (Surah al-A'raaf, ayat 27)

Ahad, 10 Oktober 2010

Hantu Lilin

Masa aku kecik-kecik dulu aku biasa dengar tentang hantu lilin.Hantu lilin ini ialah hantu yang suka bergambar, maksudnya hantu yang suka menempel dalam gambar orang lain. Rupa fizikal hantu lilin ini ialah bersaiz budak, berkepala botak dan memegang sebatang lilin yang sedang menyala. Apa motif hantu lilin ini suka menempel dalam gambar orang aku tau. Aku cuba jugak cari dalam wikipedia internet tapi tak jumpa artikel tentang hantu lilin. Gambarnya pulak lagi le tak jumpa. Aku rasa kewujudan hantu lilin ini sengaja direka ketika zaman kamera mula-mula popular di kalangan masyarakat. Mungkin orang yang mula-mula mencipta kewujudan hantu lilin ni adalah orang yang tak mampu memiliki kamera pada masa itu sebab di zaman ini bila orang dah mampu beli kamera tidak kedengaran lagi cerita tentang hantu lilin yang menempek di dalam gambar.
Walau bagaimanapun di zaman ini, bukan saja hantu lilin yang menempel di dalam gambar malah hantu-hantu lain turut berkeinginan untuk dirakam gambarnya bersama-sama manusia. Di bawah ini aku siarkan foto2 yang aku ambil dari internet yang memperlihatkan segolongan hantu yang sengaja atau tidak menempel di dalam gambar orang lain. Setakat ni takde la lagi gambar hantu yang pegang lilin..


 1 ulasan: